pondělí 13. dubna 2009

Vreid - Milorg


Norští Vreid zastupují v hudebním světě moderní norskou blackmetalovou vlnu a to se všemi jejímí předpoklady ke kvalitnímu poslechu. Milorg vyšel na začátku letošního roku a to jako již čtvrtá řadová deska. Pánové se nám představí i na českém metalovém svátku, zřejmě někdy v odpoledních hodinách.

A jak že tedy zní ta nová vlna? Inu, skvěle, pokud máte v oblibě desku Armada od Keep of Kalessin (jakože určitě ano), tak neváhejte ani na vteřinu. Vreid jsou příjemně originální v melodiích, takže přirovnání jejich hudby k chytrému mixu jejich domácí scény (Enslaved, noví Satyricon,

či již zmiňovaní KoK) neznamená, že někoho kopírují. Syntéza toho nejlepšího s lehce abbathovským vokálem se mi jeví jako ideální směr a podává důkaz o nesmrtelnosti severských smeček. Texty se zaobírají především válkou, např. oběma světovými konflikty a díky dobré artikulaci pochytíte poměrně dost.

Devítiminutový song Alarm otvírá desku poměrně vtipně (alarm, rly) a nakopne do toho správného rytmu, následující Disciplined a Speak goddamnitt mají koule ještě větší a tvoří první vrchol desky. Následuje Blücher dvojblok, příčemž ve druhé části promlouvají pouze nástroje. Tyto melodické pasáže vůbec nenudí, naopak příjemně doplňují rychlejší momenty. Heroes and Villains jsou na desce zřejmě songem nejslabším (podle mne, samozřejmě), následuje odlehčené instrumentální intermezzo a pak závěrečná senzační Milorg.

Tady není nad čím přemýšlet, doporučuji desku vřele všem a v srpnu se sejdeme v kotli ;)

8,5/10

Vreid - Milorg (2009)

playlist:

1. Alarm 09:11
2. Disciplined 04:20
3. Speak Goddamnit 05:33
4. Blücher 04:48
5. Blücher Pt. ll 03:20 
6. Heroes and Villains 04:14
7. Argumentum Ex Silentio  03:21 
8. Milorg 06:22

Žádné komentáře:

Okomentovat