čtvrtek 28. května 2009

The Number Twelve Looks Like You - Worse Than Alone


Říkají vám něco moderní odnože hardcoru? Rádi se utápíte v šílených mathových rytmech Converge, zoufalém řevu Circle Takes the Square, svižných a ekletických písních Protest the Hero? Pak je novinka The Number Twelve Looks Like You přesně pro vás.
Šestičlenná kapela vznikla v roce 2002 v New Jersey (odkud náhodou pocházejí jejich slavnější kolegové The Dillinger Escape Plan) a od svého založení už stihla nahrát čtyři řadová alba a dvě EP. Worse Than Alone je mým prvním setkáním s nimi a musím říct, že zcela určitě ne posledním.
Originální styl čísla 12 vznikl kombinací všech výše zmíněných žánrů, obohacených o další příměsi jako jazz (The Garden's All Nighters) nebo progresivní rock. Pokud se v jejich hudbě něco hledá těžce, jsou to zažité konvence. Struktura jejich písní se vám možná může zdát chaotická nebo naprosto náhodná, to ale nic nemění na tom, že funguje.
Texty The Number Twelve Looks Like You pojednávají o různých tématech. Některá z nich jsou poměrně obvyklá (pomsta, touha..), některá zase méně (láska k New Jersey), nikdy ale nezní trapně či vynuceně, takže ač nevím, jestli jsem všechny pochopil správně, není důvod, proč nebýt spokojen.
Nejlépe celé album shrnuje jeho závěrečná skladba, desetiminutová I'll Make My Own Hours. Během oněch deseti minut se dočkáte těžké dávky mathových/noiseových podivností, krásného progresivního stupňování, vše korunováno chytlavým vrcholem skladby okolo páté minuty. Skladba pak jde do ztracena až k ambientním záverečným dvoum minutám.
Pokud jste zvyklí na zvláštní hudbu, nemyslím, že byste s Worse Than Alone udělali krok vedle. Na mém osobním žebříčku jsou už teď mezi nejlepšími alby roku.

Jedno jméno: The Dillinger Escape Plan

Nejlepší písně: The Garden's All Nighters, I'll Make My Own Hours

8/10

The Number Twelve Looks Like You - Worse Than Alone (2009)
01. Glory Kingdom
02. Given Life
03. To Catch a Tiger...
04. Marvin's Jungle
05. The Garden's All Nighters
06. If They Holler, Don't Let Go
07. Retort, Rebuild, Remind
08. League of Endangered Oddities
09. Serpentine
10. I'll Make My Own Hours

Žádné komentáře:

Okomentovat