pondělí 3. srpna 2009

Swans - Soundtracks for the Blind


Swans. Jméno, které určitě nic neřekne mainstreamovému posluchači a a jen možná samozvaným historikům moderní hudby, přesto ale naprosto nezpochybnitelná legenda. Její tvorba ovlivnila dnes mnohem slavnější kapely jako pionýry grindcoru Napalm Death a jednu z nejvýraznějších sludgeových kapel Neurosis (s nimiž zpěvačka Swans Jarboe v roce 2003 nahrála zajímavé bezejmenné album). Zatímco výše zmíněné kapely měly za vzor spíše raná alba kapely charakterizovatelné jako nesmlouvavý noise/industriálový zvukový terorismus, pozdní alba, mezi nimi i recenzované Soundtracks for the Blind, jsou jedněmi z pilířů žánru úplně odlišného - post-rocku.

Ač jsou SFTB stále poměrně úzce spojeny s rockovou hudbou v jejím běžném smyslu, post-rockové kompozice už vystrkují drápy. Swans sami tvrdí, že jejich záměr byl stvořit 'soundtrack k neexistujícímu filmu' - podle mého názoru by takový film musela režírovat buď bytost z jiné galaxie, nebo David Lynch (pro ty z vás, kdo ještě nepochopili, že to je jedno a to samé). Nemyslím, že by se jiné skupině někdy podařilo vytvořit něco podobného atmosféře tohoto alba - izolovaného poklidného šílenství zmrzačené duše.

Celkový zvuk alba je hodně eklektický, přecházející například mezi taneční Volcano, punkovou Yum-Yab Killers, či post-rockovou The Sound. Mezi nejlepší skladby patří smutná hymna Helpless Child, vedená charismatickým projevem zpěváka Michaela Giry, postupně gradující do zvuku připomínajícího Godspeed You! Black Emperor (jejichž inspiraci v tomto albu  je ostatně možné slyšet častěji) a dosahující délky patnácti minut, a ambientní The Beautiful Days.

Komu je tedy toto album možné doporučit? Fanouškům experimentální hudby, post-rocku a hlavně čisté divnosti. Ostatně, každý fanoušek hudby jako takové by si ho měl poslechnout. Podle mě určitě patří mezi nejlepší výtvory minulého století.

9/10

Swans - Soundtracks for the Blind (Silver)

Swans - Soundtracks for the Blind (Copper)

Disc one (Silver)
"Red Velvet Corridor" – 3:04
"I Was a Prisoner In Your Skull" – 6:39
"Helpless Child" – 15:47
"Live Through Me" – 2:32
"Yum-Yab Killers" – 5:07
"The Beautiful Days" – 7:49
"Volcano" – 5:18
"Mellothumb" – 2:46
"All Lined Up" – 4:48
"Surrogate 2" – 1:52
"How They Suffer" – 5:52
"Animus" – 10:41

 
Disc two (Copper)
"Red Velvet Wound" – 2:02
"The Sound" – 13:11
"Her Mouth Is Filled With Honey" – 3:19
"Blood Section" – 2:39
"Hypogirl" – 2:44
"Minus Something" – 4:14
"Empathy" – 6:45
"I Love You This Much" – 7:23
"YRP" – 7:47
"Fan's Lament" – 1:28
"Secret Friends" – 3:08
"The Final Sacrifice" – 10:27
"YRP 2" – 2:09
"Surrogate Drone" – 2:06

1 komentář: