čtvrtek 19. března 2009

Blut Aus Nord - Memoria Vetusta II: Dialogue With The Stars


Francouzské experimentálně blackové těleso Blut Aus Nord je jedním z mých nejoblíbenějších interpretů. Co album, to skvost, at už se jedná o kultovní "The work which transforms god", disharmonický, disrytmický a dismelodický opus/pokus "MorT" či poslední "Odinist", jenž je ze všech desek asi nejstravitelnější. Memoria Vetusta II je pokračovatelem velmi staré desky z roku 1995, kterou jsem, přiznávám, zatím neslyšel (hanba, ano, jdu to napravit). A je to také deska poměrně odlišná od všech z nového tisíciletí a my si povíme proč.

Pevným základem a jasným poznávacím znamením BaN jsou bicí. Temný, rychlý a psychedelický tepot, který se vám bude vrývat do mozku, zůstává. Občas přijdou i ony "disrytmie", ale přece jenom stojí bicí více vzadu oproti Odinist, protože jsou překryty kytarami, které už nestojí na bendech a vibratech nejhlubší struny, ale posunují se min. o oktávu víš a tvoří krásná a proměnlivá sóla a doplňky. Občas se zabrnká jen tak lehce i na čistý zvuk. Vyšší kytary a melodičnost, toť hlavní změna, na kterou si ale zvyknete hned a bez potíží.

Zvláštní - ačkoli je album opět odlišné, okamžitě poznáváte rukopis Blut Aus Nord a jejich styl black metalu. Ubylo psychedeličnosti, místo toho se deska toulá po vesmíru a zkoumá vše, včetně anti-hmoty ;) Vokál se svým projevem vrací někam mezi "The work which transforms god" a "MorT", šepot z Odinist se objevuje zřídka.

Memoria Vetusta II: Dialogue with the stars je nádherné a složité album. Určitě se nehodí na běžný poslech, protože tohle prostě musíte vnímat na 100%, jinak se můžete trochu ztrácet. To je možná důvod, proč někdo toto album odsoudí. Instrumentálně není co vytknout. Celkový dojem? Senzace. At si tvrdí kdo chce, co chce.

9,5/10

Blut Aus Nord - Memoria Vetusta II: Dialogue With The Stars (2009)

Tracklist:
1. Acceptance (Aske) 01:30
2. Disciple’s Libration (Lost in the Nine Worlds) 09:07
3. The Cosmic Echoes of Non-Matter (Immaterial Voices of the Fathers) 06:30
4. Translucent Body of Air (Sutta Anapanasati) 02:24
5. Antithesis of the Flesh (...and Then Arises a New Essence) 07:54
6. ....the Meditant (Dialogue With the Stars) 10:14
7. The Alcove of Angels (Vipassana) 08:44
8. The Formless Sphere (Beyond the Reason) 09:28
9. Elevation 04:11
******************************
Total playing time: 59:56

Žádné komentáře:

Okomentovat