úterý 16. června 2009

Circle Takes the Square - As the Roots Undo


Upozornění na začátek: Když řeknu screamo, zcela určitě nemluvím ani o My Chemical Romance, ani o Taking Back Sunday. Screamo je špína, energie, vztek a zoufalství. Vlastně všechno, co v hudbě inteligentní člověk potřebuje ^^.

Circle Takes the Square beru za ideální zástupce žánru. Poněkud se odlišují větší než obvyklou dávkou metalu a přítomností ženského vokálu, ale pocity, které si z alba nakonec odnesu, jsou přesně takové, jaké jsem popsal výše. Není náhodou, že jejich jediné dlouhrající album As the Roots Undo se těší uznání jako jedno z nejlepších žánrových výtvorů všech dob.

Asi nejvýraznějším prvkem jejich hudby jsou vokály. Nedá se říct, že by Drew Speziale nebo Katie Coppola byli úžasnými zpěváky po technické stránce, ale o to tu ani trochu nejde. Nejlépe se jejich styl dá popsat jako dynamické střídání mužského a ženského řevu, přičemž ten mužský dostává o něco více prostoru a oba jsou nesmírně sugestivní. Instrumentální složka alba pak zní velice dobře a funguje lépe než jako pouhé dokreslení atmosféry.

Písně samotné jsou z většiny docela dlouhé a mírně progresivní, přičemž vyjma intra je nejkratší Crowquill (2:44) a nejdelší Kill the Switch (9:33). Právě docela krátké Same Shade as Concrete a Crowquill na začátku na mě z celého alba působí nejméně a poněkud ho brzdí, více než dostatečně je ale vyvažuje dvojice In the Nervous Light a Interview at the Ruins za nimi. Skandovaný refrén první z nich drásá nervy přesně tak, jak jméno písničky slibuje a považuji ho za vrchol alba. Téměř se mu ale vyrovnává tišší a temnější Interview, ukazující, že Circle Takes the Square určitě nejsou jen o našlapaném řevu. Polevení v kvalitě se pak už nedočkáme až do konce alba.

As the Roots Undo je téměř povinností pro fanoušky screama, progresivní hudby i metalcoru. Vadí mi na něm pouze občasné ztrácení se v těch nejchaotičtějších polohách, ovšem za velký mínus bych to nebral.  Svoje jsem řekl, utvoření názoru náleží vám.

8,5/10

Circle Takes the Square - As the Roots Undo (2004)

heslo: pleaseblowmymind.blogspot.com

1. Intro
2. Same Shade as Concrete
3. Crowquill
4. In the Nervous Light
5. Interview at the Ruins
6. Non-Objective Portrait of Karma
7. Kill the Switch
8. Crater to Cough in

Žádné komentáře:

Okomentovat