čtvrtek 18. června 2009

Obscura - Cosmogenesis


Ted možná půjdu trochu s obráceným křížkem po funuse, protože většina z vás nejspíš už tuhle desku slyšela, ale to vůbec nevadí. Rád bych se k jednomu z nejlepších tech-deathových alb letošního roku vyjádřil. Obscura je německá banda s kořeny v Necrophagist a s basákem z Pestilence, měla tedy nejlepší předpoklady stvořit desku více než nadprůměrnou. Výsledek je trochu rozporuplný.

Technický death metal je vůbec složité hodnotit...na jedné straně musíte ocenit instrumentální výkony, protože zahrát tohle chce už trochu kumštu, na straně druhé nemůžete album vychválit jen kvůli nástrojové vyspělosti, když materiál jako takový je slepená nuda. Obscura naštěstí zvládla všechno na výbornou. Album, které nám předkládá je dokonalou a originální fúzí toho nejlepšího z žánru (rozuměj Death a Cynic), instrumentálně je to perfektní a hlavně to má sakra koule! 

První čtyři písničky alba, to je extáze. Melodické a rytmické nápady jen srší, písně jsou nesmírně chytlavé a vy pomalu začnete objevovat pozadí celé téhle mašinérie. Chválím zřetelnou a nespoutanou basu, díky ní si získává Obscura specifický sound. Uhánějící výpady po vzoru Death uchvátí a zároveň znějí neotřele. Vokál je senzační a jeho cynicovské metamorfózy rovněž. V podstatě jediným problémem, který s deskou mám, je vokál druhý. Ten se prezentuje především v druhé půlce alba, je hrubší a brutálnější než první, prostě klasický murmur. Ale...do tak dokonalé, kříšťálové a technicky vybroušené hudby mi zoufale nesedí. Nevím, jestli měl přidat albu na brutalitě a síle, naopak...je nicneříkající, prvoplánový a překrývá i některé kytarové momenty, to je skandál! Naštestí jsem si na něj už zčásti zvyknul, ale stejně...tohle je jediný důvod, proč nenapálím vyšší hodnocení.

Abych ty svoje pocity nějak zrekapituloval. První půlka alba je opravdu famózní, nejslabší songy jsou šestka a sedmička, chybí jim nějaký nosný moment a jsou spíš jen takovou vycpávkou (navíc v nich je ten debilní vokál). Ke konci se album opět rozjíždí a výsledným dojmem vás opravdu nadchne...je to škoda, chvíli se Obscura blíží metalovému buddhovství a pak zase sklouzne do průměru. Příště více vyvážit! Ale pozitivní momenty jasně převažují.

8,7/10

Obscura - Cosmogenesis (2009)

pass: valkan

1. Anticosmic Overload 04:16
2. Choir of Spirits 05:31
3. Universe Momentum 04:33
4. Incarnated 04:53
5. Orbital Elements 05:21 
6. Desolate Spheres 04:01
7. Infinite Rotation 04:48
8. Noosphere 05:04
9. Cosmogenesis 04:15
10. Centric Flow 07:25

Total playing time 50:13



2 komentáře:

  1. Ta Obscura mě nechytla, možná tomu dám ještě jednu šanci.

    OdpovědětVymazat
  2. dost zajimavy! jeste nevim, ale spis se mi to libi :D

    OdpovědětVymazat