úterý 9. června 2009

Suffocation - Blood Oath


Tak bychom si mohli dát po delší době zase něco pořádně brutálního, co říkáte? Newyorská oldschoolová banda Suffocation vznikla v roce 1990 a do srdcí deathmetalistů se zapsala hned prvním famózním albem Effigy of the Forgotten z roku 1991, na kterém najdete takové slavné palby jako Liege of Inveracity nebo Seeds of the Suffering. Mezi léty 1998 - 2004 měli "zadušení" pauzu, aby na jejím konci nabrali dva nové členy a začli znovu vydávat parádní desky. 

Death metal v jejich podání charakterizovaly vždy komplexní a složité riffy, valivé, strojové bicí a brutální hlas vokalisty Franka Mullena. V tomto směru nenajdete (naštěstí!) žádné změny, všechno uhání tím starým známým způsobem. Materiál má jako tradičně velkou sílu, ovšem s tím krásným kouzlem propracovanosti a řemeslně dokonalé práce. Suffocation nejsou žádnou prvoplánovou lacinou mlátičkou, naopak složitost jejich materiálu může nejednoho posluchače zaskočit. Proto rozhodně nejsou hudbou jen tak na podkreslení, jejich materiálu je potřeba se věnovat, protože jinak bude váš dojem poněkud nijaký. Při pečlivém poslechu vás bez problému dokáží strhnout s sebou, rozebrat a zničit a nejednou se přistihnete, jak házíte hlavou do rytmu, aniž byste to nějak výrazně chtěli.

Přesto všechno se těším především na prázdninovou prezentaci téhle grupy, protože před dvěma roky jsem stihnul pouze část jejich setu a velmi jsem toho litoval. Na živo Suffocation jednoduše zabíjí...ještě aby ne, když hrají prvotřídní death metal ;) Na závěr ještě pochválím i pěkný obal desky, takhle nějak vypadá styl, který zaujme a navíc i napoví hodně o stylu a kvalitě skupiny. Dneska si každý myslí, že když hraje blackmetal, stačí vyfotit les s úplňkem a cover je hotov, v případě nastupujících deathmetalistů platí to samé, ovšem s hromadou zohavených mrtvol. Mám rád spoustu vycházejích kapel, ale přece jenom...není nad klasiku, že?

8,5/10

Suffocation - Blood Oath (2009)

1. Blood Oath 03:56
2. Dismal Dream 03:18 
3. Pray for Forgivness 03:41 
4. Images of Purgatory 03:28 
5. Cataclysmic Purification 04:52
6. Mental Hemorrhage 03:56 
7. Come Hell or High Priest 04:08 
8. Undeserving 04:11 
9. Provoking the Disturbed 05:19 
10. Marital Decimation 04:02
Total playing time 41:08



Žádné komentáře:

Okomentovat